Желаем удачи. МЕДИЦИНА - ГАЗЕТА "КРЕМІНЩИНА"
Вторник, 07.05.2024, 14:08| Группа "Гости"Приветствую Вас Гость | RSS
Вы вошли как Гость

Меню сайта
ПРАЗДНИКИ

Праздники Украины

Главная » МЕДИЦИНА

ЯКЩО В ДИТИНИ НЕМАЄ ЩЕПЛЕНЬ (№77-78, 24.09.2011г.)

Категория: МЕДИЦИНА

Сьогодні батьки мають проблеми з улаштуванням дітей до дитсадків через відсутність у них профілактичних щеплень. Це саме ті діти, чиї батьки потрапили під вплив широкомасштабної антивакцинальної кампанії 2008 року і з особистих міркувань відмовилися на той час від проведення щеплень.

Відповідно до статті 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», прийом дітей до виховних, навчальних, оздоровчих та інших дитячих закладів проводиться за наявності відповідної довідки закладу охорони здоров’я, в якому стоїть на обліку дитина. Довідка видається на підставі даних медичного огляду дитини, якщо відсутні медичні протипоказання для її перебування в контакті з хворими на інфекційні хвороби або бактеріоносіями.

Дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється. У разі, якщо профілактичні щеплення проведено з порушенням установлених строків у зв’язку з медичними протипоказаннями, при благополучній епідемічній ситуації, за рішенням консиліуму відповідних лікарів вони можуть бути прийнятими до відповідного дитячого закладу та відвідувати його.

У разі відсутності даної медичної довідки у дітей, яким не проведені профілактичні щеплення за віком (йдеться про дітей віком до трьох років, які повинні вступити до дитячих садків), у закладі охорони здоров’я, де оглядається дитина, повинна бути створена імунологічно-щеплювальна комісія, яка встановлює графік щеплень кожній дитині. Батькам пропонується за певний час все-таки зробити профілактичні щеплення уже з порушенням календаря щеплень за віком, проте реалізувати право дитини бути здоровою.

Рішення щодо прийняття дитини без певного набору щеплень до навчального закладу приймається в кожному окремому випадку керівником освітнього закладу. Батьки попереджаються про те, що при підвищеній епідемічній ситуації дитина без певних щеплень стає загрозою як сама для себе, так і для оточуючих дітей. Органи держсаннагляду не втручаються у виховний та навчальний процес, але саме з цієї причини дитина не може відвідувати організований колектив. А вже як далі виховувати та навчати дитину – вирішувати вам, батьки, разом з педагогами.

О.Герасименко,

завідуюча епідеміологічним
відділом Кремінської райсанепідстанції.

"ХРАНИТЕ СВОЙ ХАЛАТ,,," (№77-78, 24.09.2011г.)

Категория: МЕДИЦИНА

 19 вересня у Кремінському обласному медичному училищі традиційно відбувся День білого халата, або Посвята у студенти.

У ході свята першокурсників вітали представники адміністрації навчального закладу, викладачі, представники районної організації Партії регіонів, батьки, студенти другого курсу, студенти-випускники, колишні учні училища: «Учитесь! Знание – это свет. Храните свой халат, ведь он для вас – святое. А чистоту души своей не променяйте ни на что другое!» Адже медичний працівник, перш за все, повинен мати щире серце, бути професійно безкорисливим, самовіддано працювати, любити свою професію та вдосконалюватися у ній.

Окрім урочистої частини, відбувся святковий концерт з піснями, танцями та сценічними виступами (до новоспечених студентів завітав Асклепій – Бог медицини та лікування зі своїми доньками – Гігієєю та Панакеєю, дати поради майбутнім медикам прийшли Анатомія, Хірургія, Акушерство, радили учням уникати хибного шляху Прогульниця та Двієчниця).

Тож, вдягнувши білі халати, першокурсники зробили перший крок на шляху оволодіння складною і відповідальною професією медичного працівника.

Яна ГУСАК.


ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я: ШЛЯХОМ РЕФОРМ (№75-76, 17.09.2011г.)

Категория: МЕДИЦИНА

Своєчасне надання медичної допомоги, забезпечення подальшого лікування людини, попередження виникнення ускладнень чи будь-яких нових захворювань – все це нелегка робота медичних працівників. І лише реорганізація системи охорони здоров’я відкриває нові можливості для лікувальних закладів, помножуючи ефективність їх діяльності. На це спрямована регіональна цільова програма розвитку системи охорони здоров’я Луганської області на 2011-2014 роки, прийнята Луганською обласною радою, і, відповідно, районна програма. Як іде процес реформування охорони здоров’я Кремінського району, кореспонденту «Кремінщини»  розповіла головний лікар КУ «Кремінське РТМО», депутат районної ради від Партії регіонів Лариса Альфредівна Кульбач:

– Наша система охорони здоров’я сьогодні справді потребує реформ, які зумовлені тим, що державна система охорони здоров’я не виконує свої функції в повній мірі і не може забезпечити якісне медичне обслуговування пацієнтам, які цього потребують, в обсязі, який гарантовано державою. Нестача коштів на зміцнення матеріально-технічної бази, віднов-лення оснащення, кадровий дефіцит – все це негативно впливає на якість лікувально-діагностичного процесу, що, зрештою, позначається на самих пацієнтах. Бюджет лікарні складається із заробітної плати медпрацівників, плати за енергоносії, медикаменти, харчування та паливно-мастильні матеріали, і лише решта, а це зовсім невеликий відсоток, – кошти на розвиток охорони здоров’я. Тому сьогодні, з огляду на недостатнє фінансування з одного боку, та прогресивний рух медицини, впровадження новітніх технологій – з іншого, нам усе складніше дотримуватися звичного режиму роботи та розвиватися.

Більшу частину бюджету складає заробітна плата. Цього року у процесі реформування відбулося значне скорочення робочих місць (67 ставок), покинути роботу були вимушені пенсіонери, як особи, які мають соціальний захист – пенсію (окрім тих, хто займає посаду лікаря), щоб молоді працівники мали змогу залишитися на роботі, повністю закрився дитячий корпус, який зараз здається в оренду. Медичну допомогу нашим роділлям, породіллям та новонародженим тепер надають медпрацівники лікарні у місті Рубіжне (за рахунок трансферів – коштів, виділених із Кремінського районного бюджету). Проте продовжує діяти гінекологічне відділення та, об’єднані в одне, травматологічне і хірургічне відділення. До пологового будинку перемістили дитяче відділення, а на місце травматологічного – терапевтичне. У подальшому плануємо створити Центр первинної медико-санітарної допомоги на базі існуючої поліклініки, де людям надаватиметься амбулаторно-поліклінічна допомога на первинному рівні. Залучення коштів ведеться поза бюджетом: на спецрахунок перераховують кошти Управління праці та соціального захисту населення і територіальний центр соціального обслуговування (вони частково орендують перший поверх, на якому, окрім того, працюють відділення профоглядів та призовна комісія). Важливо, що всі вищеперераховані заходи дозволили нам заощадити 2 мільйони гривень. Це великі гроші, проте і їх недостатньо.

Зараз у комунальній установі  «Кремінське РТМО» залишається складна фінансова ситуація, але, думаю, до кінця року за участі районної та обласної рад, районної держадміністрації ми отримаємо додаткову субвенцію, щоб гідно завершити цей фінансовий рік.

Проте ми робимо все можливе, аби наше медичне об’єднання лише поліпшувало свою діяльність, набуваючи все нових сил та можливостей. Так, згідно з комплексною державною програмою енергозбереження України, у центральній районній лікарні сьогодні триває капітальний ремонт. Проект включає у себе утеплення будівель, заміну вікон та дверей на пластикові тощо. На всі ці заходи Кремінське РТМО одержало 3 мільйони 178 тисяч гривень. Взагалі, проект розраховано на 6 мільйонів гривень (додатково включаються ще й заміна покрівлі та теплокомунікацій), тому ми продовжимо брати участь у ньому і наступного року. Це дасть змогу комунальній установі «Кремінське районне територіальне медичне об’єднання» нормально функціонувати, надаючи необхідну допомогу населенню району.

Рішенням сесії районної ради від 10.02.2011 року №4/38 затверджена районна цільова комплексна Програма розвитку охорони здоров’я в Кремінському районі на 2011–2014 роки, метою якої є удосконалення організації та поліпшення якості надання медичної допомоги населенню. В рамках програми проведено оптимізацію ліжкового фонду (з початку року скорочено 20 ліжок), створено міжрайонне пологове відділення на базі Рубіжа ... Читать дальше »


ПОГОДА В КРЕМЕННОЙ
НАС ЧИТАЮТ
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0